Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 16617 ggr
Faxlin
2007-01-25 22:36

Genetiska koden

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Med uttrycket den genetiska koden avses sambandet mellan nukleotidtripletter och aminosyror.

Varje gen börjar med en starttriplett (vanligtvis ATG) och avslutas med en termineringstriplett, som markerar att polypeptiden är slut (en av tripletterna TGA, TAG eller TAA). Nukleotiderna A, C, G och T kan tillsammans bilda 64 olika tripletter. Det existerar följaktligen fler tripletter än vad som är nödvändigt. Eftersom samtliga tripletter används motsvaras de flesta aminosyror av flera alternativa kodord. Så utgör exempelvis tripletterna GCA, GCC, GCG och GCT alternativa kodord för aminosyran alanin. När man säger att den genetiska koden är degenererad syftar man på förhållandet att alternativa kodord kan användas för en och samma aminosyra.

Människans genom innehåller ca 25 000 gener. Alla celler i kroppen innehåller samma gener, men i och med att cellerna specialiseras för att bilda olika vävnader (celldifferentiering) utnyttjas delvis olika gener i olika celler. Generna i genomet hos människan och däggdjur upptar bara ca 2 % av genomets sammantagna längd. Resten av genomet saknar känd funktion och brukar kallas för icke-kodande DNA ("skräp-DNA"). Detta DNA är beläget dels mellan generna, dels inuti generna. De kodande delarna av generna kallas exoner, medan de insprängda delarna med icke-kodande DNA benämns introner. Intronerna avlägsnas i samband med att genen kopieras (transkriberas) till mRNA. P.g.a. närvaron av introner är generna genomsnittligt ca 10 gånger längre än vad de skulle behöva vara om introner saknades. Intronerna anses spela en stor roll för evolutionen och gör det möjligt att omkombinera olika exoner för att skapa proteiner med nya funktioner.

I anslutning till generna innehåller DNA särskilda kombinationer av nukleotider som utgör styrelement (promotorer). Dessa bestämmer hur aktiv genen skall vara och i vilken vävnad proteinet som genen kodar för skall bildas.

Många gener förekommer i två eller flera varianter, som då kallas alleler.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-01-25

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
sarae
2007-01-25 22:43
Upp till toppen
Annons: