Annons:
Etiketteruppfödareartiklar
Läst 8482 ggr
Faxlin
2006-12-03 00:37

Iller uppfödare se upp för handpenning på internet

Att man låter någon föra över sin handpenning på internet är säkert något som många gör. Men nu får man som uppfödare bli mer försiktig.

Nu har det i ett katt ärende visat sig att det går under benämningen internet handel om man tar emot sin handpenning på den bokade valpen på internet. Detta innebär att man är återbetalnings skyldig enligt lag om köparen ångrar sig inom 14 dagar.

Valpen på bilden har inget med artikeln att göra.

Valpen på bilden har inget med artikeln att göra.

Då lagen ser våra djur som saker och inte levande väsen görs det således ingen skillnad på om vi sålt en brödrost eller en iller.
I mina ögon är detta helt vansinnigt, men då jag inte skriver lagarna kan jag inget göra.

Med denna lilla artikel vill jag bara få er att uppmärksamma på vad lagen säger, och att det nu prövats ett sådant här ärende där uppfödaren blev uppmanad att betala tillbaka summan.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-12-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
smurfb
2006-12-03 00:58
#1

Njae,.. tror du har fel där. Distanshandelslagen gäller endast om säljaren är näringsidkare. Men näringsidkare menas i det här fallet.

näringsidkare: en fysisk eller juridisk person som handlar för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten.

Iofs kan man gå på nit där, men har man ingen större uppfödning bör man klara sig.

Men det står dessutom att:

distansavtal: avtal som ingås inom ramen för ett av näringsidkaren organiserat system för att träffa avtal på distans och kommunikationen uteslutande sker på distans

Det skulle iaf jag tolka som att det INTE gäller om en köpare ringer till dig och vill köpa valp. Nåväl, om köparen ändrar sig så vill du väl troligtvis inte sälja valpen hur som helst så jag vet inte om det har någon större betydelse?
 

Källa är distanshandelslagen Rixlex.

smurfb
2006-12-03 01:05
#2

Glömde skriva, kan tipsa om boken "Civilrätt" av Agell och Malmström. Ni som läst juridik känner säkert igen den från första kursen, väldigt enkel och bra bok tycker jag.

Faxlin
2006-12-03 01:22
#3

Fast jag vet att detta har inträffat en kattuppfödare. Så visst händer det. Och nej, har de ångrat sig vill jag ändå inte sälja valp till dem. men jag anser att sådant här är bra för uppfödare att veta om.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

IllerTjataren
2008-06-15 16:58
#4

Hejssan ^^ Vet ni någon illeruppfödare här i skåne? Skulle verkligen vara kul då!Skrattande

LiindaLarsson
2008-06-15 19:58
#5

bra artikel :)

JossanH
2008-06-15 20:26
#6

#4 gör en egen tråd om det så kanske du får napp!

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: