Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 5691 ggr
Faxlin
1/25/07, 10:33 PM

Gener

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

gen (av grekiska genna´? 'alstra', 'frambringa'), arvsanlag, del av genomet (arvsmassan) som bestämmer en viss ärftlig egenskap hos bäraren genom att ange sammansättningen hos en polypeptid.

Polypeptiderna utgör byggelementen i proteinerna, och sammantaget bestämmer generna således sammansättningen hos alla de proteiner som ingår i en levande organism. Den angivna definitionen av begreppet gen är den mest strikta. Förutom dessa s.k. strukturgener räknas ibland andra DNA-sekvenser till generna, nämligen de som kodar för annat RNA än mRNA (se nedan): transport-RNA, ribosom-RNA och reglerande RNA. I vissa sammanställningar av generna i ett genom inkluderas även pseudogener, dvs. gener som genom mutation helt förlorat sin funktion.

Polypeptider är uppbyggda av aminosyror, av vilka det finns 20 olika naturligt förekommande. Grupper av tre nukleotider (tripletter) i DNA bildar kodord för de enskilda aminosyrorna. Exempelvis bildar nukleotidtripletten CCC kodordet för aminosyran prolin och tripletten GCA kodordet för aminosyran alanin.

Generna är uppbyggda av DNA. DNA-molekylen består av en dubbelspiral vars kedjor är uppbyggda av nukleotider.

Nukleotiderna, av vilka det finns fyra olika typer, utgör bokstäverna i det genetiska språket. De brukar förkortas A, C, G och T efter sina kemiska benämningar (adenin, cytosin, guanin och tymin). Ordningsföljden för nukleotiderna i en gen bestämmer sammansättningen av polypeptiderna. Sålunda bestämmer t.ex. nukleotidernas ordningsföljd i genen för blodproteinet albumin hur detta protein skall vara sammansatt.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-01-25

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Alwyn
1/25/07, 11:03 PM
#1

Bra, Åsa. Vart har du hämtat denna info? Har du klippt ihop eller sammanfattat själv?

Faxlin
1/25/07, 11:23 PM
#2

#1: Jag har klippt ihop en massa info. Som jag anser är viktiga att få fram för alla som vill avla att läsa på. :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: