Annons:
Etiketterresa-med-illerartiklar
Läst 10896 ggr
Faxlin
2007-04-15 02:25

Säkerhet vid bilresan.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänkte skriva några rader om vad man bör tänka på vid bilresa med transportbur.

För det första ska man tänka på vilken sorts bur man har. Ska börja med att säga att det är mina tankar som jag fått av att se olyckor varje dag. Man ska helst ha en bur som är gjord av lite mjukare plast. För att vid en krock kan den röra lite på sig utan att gå sönder. Den ska helst ha ett galler av mjukpast. För att om gallret går sönder eller lossnar blir det inte vassa delar. Sedan ska man titta på hur möjligheten finns att säkra buren i bilen.

Gärna med skåror för bilbältet. Funkar även med att trä bältet genom bärhandtaget.

Sedan ska man tänka på placeringen av buren. Man ska ställa buren där man kan komma åt den från så många håll som möjligt. Man ska helst ställa buren på mitten platsen i baksätet. Och säkra den med mittenbältet. Gallret ska vara vänt i bilens färdriktning. För att även om man inte får loss buren, så kan man öppna den. Gallret ska inte vara ställt mot nått av sido fönstren för att risken är större att det kommer in glassplitter vid en kollison, framrutan splittras inte utan den sitter kvar även om den krossas. Vid en krock och bilen trycks ihop kommer buren mellan framsätena, och även vid kollison från sidan klarar sig buren sig i dem flesta fall.

Vid en frontalkollison ska man inte ha buren i framsätet, för att instrumentpanelen trycks oftast mot passagerarsätet. Och man har ofta problem med att öppna framdörrarna.

Bildtext föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss för att hon satt fast klämd med fötterna.

Bildtext föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss för att hon satt fast klämd med fötterna.

Om man voltar och taket trycks in så är det också lämligt att ha buren i baksätet. För att taket trycks oftast ner till nederkanten av fönstren. Och då finns det fortfarande utrymme kvar för dom små i buren.

Om man krockar så att ingen av dörrarna går att öppna klipper brandkåren av taket. Då kommer man även åt transportburen om den sitter i baksätet.

När man tänker sig en krock, tänker man oftast på lite plåtskador. Inte på vad en krock kan medfölja. Att bilen välter, tar eld, voltar flera varv, eller andra oförutsedda händelser, har man buren fastspänd i mitten bak. Så kommer man lätt åt den från båda sider av bilen. Även från framsätet eller bagageutrymmet om man har en combi. För att tar bilen eld måste man fort få ut buren för att minska risken för rök och värme skada.

En annan sak som är viktigt med att spänna fast den, är att voltar man så slungas inte buren runt i bilen. Utan bara djuret i buren och det utrymmet är ju inte så stort. Och slagen dämpas till vissdel av filtar, toasand och annat burinnehåll.

Krockar man eller blir påkörd av större fordon så blir det en väldigt kraftig smäll. Vilket resulterar i att buren kan flyga långt och även genom rutor och man kan glömma att få upp dörrarna på den sida man krockar. Har man buren på höger respektive vänster sida eller på golvet bak blir det inte mycke kvar, om situationen är som bilden nedan.

Har man inte möjlighet att ha buren inne i bilen, kan man ha den i bagagen om man har en combi. Det man ska tänka på då att ha buren ståendes mot ryggstödet, för att om man frontalkolliderar flyger inte buren framåt och blir man påkörd bakifrån finns det lite utrymme kvar mellan buren och bagageluckan. Även i bagagen ska man sätta fast buren. Det finns oftast fästöggler och små smidiga spännband man kan använda.

Bildtext: Den här bilen har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan.

Bildtext: Den här bilen har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan.

Vill bara påminna om att olyckor är vanligare än man tror. Även om det inte blir dödligutgång, så händer det svåra olyckor varje dag. I mitt bärgningsområde som är östra sörmland och södra delen av stockholmslän, så händer det flera olyckor varje dag. Vilket beror på i de flesta fall pga de höga hastigheter vi färdas i på vägarna.

AV: Manfred alias sofiemanne.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-04-15

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Faxlin
2007-04-15 02:28
#1

Vill börja med att tacka Manfred för denna artikel. Mycket tänkvärt som man inte alltid tänker på.
Tusen tack för att du delar med dig.

Mvh ÅsaF sajtvärd

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Nettan
2007-04-15 03:11
#2

Ja nog får det mig att tänka till lite.

Jag spänner alltid fast buren duktigt vid längre färder, men vid kortare färder (typ till lokala veterinären) så kanske jag slarvar.

Sedan har jag metallgaller på alla mina burar !!  Skrämmande tanke. Jag sätter också buren på ena sidan i bilen, nu ska det bytas plats.

Men hur gör man ifall man har flera burar i bilen? Då måste ju någon stå på sidan. Är golvet annars ett bra stället att ställa buren på?

sofie
2007-04-15 03:20
#3

#2 Golvet är inte ett bra ställe det knölar ofta ihop sig och fram stolarna flyttas även dom vid en krock. har man flera burar ställ dom bredvid varandra så nära mitten som möjligt. eller fäll baksätet och placera dom centrerat i bilen.

Malin-A
2007-04-15 03:51
#4

jätte bra artikel.. =)

sarae
2007-04-15 11:26
#5

Mycket bra artikel Manne! Tack!

ViktorMarina
2007-04-15 14:03
#6

jättebra artikel, skönt med lite fakta..! tack så mkt manne!

Annons:
Madde
2007-04-15 15:19
#7

kanonbra artikel, måste läsa den liet mer ingående vid senare tillfället när jag har mer tid.

Bra jobbat manne. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Smeagol
2007-04-15 15:25
#8

Super bra artickel. snacka om att jag blev impad över mig själv=) Jag har gjort alla rätt, även om jag inte visste att det var det bästa själv!!

ferretgirl
2007-04-15 15:41
#9

Då jag för det mesta alltid har med mig minst 3-4 illrar när jag åker någonstans, så har jag en mellanstor kaninbur som späns fast i sättet eller i bakluckan. Har jag bar med en eller två illrar, typ till veterinären. Så har jag dom i en transportbus som är fastsatt med bältet i baksätet, men mig brivid för att kunna ha koll på dom om nått händer.

sofie
2007-04-15 17:40
#10

Vad kul att ni tyckte om artikeln.

sofie
2007-04-16 13:37
#11

*putt*

oskarposkarr
2007-04-16 23:57
#12

stakars illrarna i den situvatiopnen jag skulle mer tänka på en iller en mensiskan i billen :D

sofie
2007-04-23 15:00
#13

*Putt*

Annons:
TanjaS
2007-04-23 16:01
#14

Åker ju varannan vecka till pojkvännen och då är de 8 mil enkel väg så nu fick jag JÄTTEBRA tips hur illrarna ska åka med på säkraste sätt… de följer ju alltid med… TACK FÖR TIPSET! :0)

sofie
2007-04-23 16:03
#15

#14 Vad bra att artikeln kommer till hjälp :)

skrollan
2007-05-23 19:41
#16

här kommer det ockå mycket bra till hjälp eftersom jag och sambon åker 25 mil ner till msåland typ en gång i månaden :)

Gasoline
2007-06-04 21:56
#17

Bra artikel, men skulle inte en artikel om vad som ska finnas med i transportburen osv kunna skrivas någon gång när någon av er har tid? Har funderat hur man läser det där med kiss och bajs grejen.. Men bra artikel faktiskt =)

HannaM
2007-06-04 21:59
#18

man har en hängmatta som fom ligger i och placerar en låda på golvet i transporten=)

Gasoline
2007-06-04 23:01
Pehpsii
2007-07-28 04:37
#20

Kanonbra artkel, bporde läggas in på kanin sidan också, ja på alla sidor där de har djur som åker i transportburar!

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

Annons:
TanjaS
2007-07-29 14:32
#21

Har köpt en transportbur på ÖB och de funkar kanonbra i baksätet med bilbältet… Kosta bara 139 kronor om jag minns rätt och illrarnas bilresa är nu mycket säkrare och de är mer harmoniska :0)

sofie
2007-08-03 01:32
#23

Bra sarae :)

Madde
2008-01-05 22:13
#24

Den här var det länge sen den var uppe på tapeten. Nu när det blivit snö i stora delar av landet så är det aldrig fel att läsa igenom den här. Inför en resa med sina illrar =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

LiindaLarsson
2008-01-05 23:02
#25

Olyckan

Har så ¨många¨ minnesluckor men jag ska försöka berätta det jag minns!!

Började med att jag skulle åka hem med en vän från skolan för jag ides inte ta bussen, då åkte vi först en åktur med kompisen bil och så sen åkte vi hem med kompisens andra bil och på nått sätt efter vägen så voltade vi oh åkte rakt ner i diket vi voltade minst 7 varv. Sen så vaknade jag upp eller om jag svimmade det vet jag inte, men jag kollade på kompisen och det ran blod i ansiktet på den, jag fick panik och kopplade lös mig från bältet hoppade ut genom fönstred för dörren var fast låst…. såg en bil och stannade den men den frågade han va som hadde hänt sen var det inget me det och han for… Sen kom ett en gubbe i en volvo och han ringde ambulansen,, han stannade där till den kom.. Ambulansen killarna satte på halskrage på oss båda vi fick åka i en varsin ambulans jag minns inte så mycket va som hände men smärta minns jag smärta smärt smärta det som brännde i hela ryggen och i nacken, diräkt när doktorn röde i mig så skrek jag av att det gjorde såå ont… det gjorde såå jävla ont!! Dom tänkte ge bedövning men det fick dom inte jag är rädd för sprutor men inte kanyler-- jag började se suddigt. och sen åkte jag in på röntgen och inget fel var det på mig som tur var… Men mamma roade mig så att jag inte skulle va så ledsen jag skrattade och hadde det bra på sjukan.. men min kompis har dåå skrapar upp skallen så :( hojja.. men inget större fel på den.. sen när dom tog av kragen så vart jag jätte yr och kunde nästan inte stå.. bilden är pankaka min väska är sönder sliten men som tur är så är vi inte döda det skulle vi va om vi inte hadde bälte såå jag ger er ett råd "HA FÖR FAN PÅ ER BÄLTE" Det kanske är töntigt som vissa tycker men det är viktigt.. Bara man åker i stan man ska ha det,, tack var det bältet så lever jag idag, jag är såå glad att dom har gnällt om att jag ska ha bälte-- Det är 2000kr i böter om man inte har det..

sarae
2008-01-05 23:06
#26

#25 usch vilken hemsk uppleveslse!! Vilken tur att ni båda klarade er!

sofie
2008-08-17 18:53
#27

*Putt*

Annons:
terkina
2012-11-12 21:11
#28

Hittade den här urgamla tråden och tänkte direkt på alla oss som åker väsentliga sträckor till utställningar land och rike runt. Hur packar vi bilen egentligen?! ;)

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

FerretCrow
2012-11-13 09:02
#29

jag spänner alltid fast transportburar med bältet, och man måste se till att det är luft yta runt burarna så eran packning Terkina på Indianern var nog i extremaste laget. men det var skillat att få så mycket saker in i en baklucka =P

terkina
2012-11-13 11:49
#30

OT: nu vet inte jag hur ingående du studerade våran bil lillan, men jag vet att vi i alla fall var fyra passagerare i våran bil som alla kollade att illrarna hade tillräckligt med luft runt sina burar innan vi åkte. Nästa gång kanske det räcker med att skriva hur du själv brukar göra, istället för att avfyra kritik mot någon? :) Åter till ämnet: Men, jag håller med om att bilsäkerheten vid utställningar är svårare att ta i beaktning i samma utsträckning som när man åker tom bil till veterinären och det var just därför jag tyckte denna tråd var intressant. Är det någon annan som har några tankar, funderingar eller tips? Behöver ju inte vara till utställningar, det är ju många som åker långt med mycket packning till släktingar eller på semester istället.

 

Medarbetare på fengshui.ifokus

 Hemsida: http://www.lillae.weebly.com

JossanH
2012-11-13 15:34
#31

#29 jag vill minnas att du och resesällskap fick exakt samma kritik efter en annan utställning baserat på en bild. Fick då förklaringen att ni hade kollat noga att där fanns luft åt illrarna, så känns lite väl "kasta sten i glashus" att ge samma kritik om någon annan. Det är bra att upplysa om risken men hur väl alla kontrollerar packning och illrar tycker jag vi lämnat åt varje enskild person och håller oss ifrån att anklaga varandra. När vi åker på utställning och är få i bilen har vi alltid illrarna i bilen och fastspända i den mån det går, är vi många reser ofta ett par burar i bagageutrymmet men de står ofta högt upp och så att man kan öppna luckan när man öppnar till bagaget.

Sajtvärd på Iller.ifokus

illernettan
2012-11-13 17:28
#32

Här packas det noggrannt både till utställning och till veterinären. Har en kärbo som är en fena på att packa bilen på ett säkert sätt.

Åker vi Chevan så åker illrarna i bottendelen på Ferret Nation-buren. Den är då fastsatt med spännband i golvet. Åker vi Volvon så blir det stor transportbur beroende på hur många illrar som följer med. Självklart sätts det fast med spännband. Bra skit de dära spännbanden Glad. Får illrarna själva välja transportsätt så föredrar dom Ferret Nation-buren.

Övrig packning sätts/läggs också in på ett bra sätt så att det minskar risken för att fara omkring i bilen. Är galet rädd för att det ska hända en olycka. Men det är inget jag kan påverka förutom att själv försöka köra så försiktigt som möjligt. Dom få gånger jag får köra vill säga, kärbon älskar att köra så jag får mest sitta bredvid och hålla koll på Ingrid.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

Upp till toppen
Annons: