Annons:
Etikettersjukdomarartiklar
Läst 11551 ggr
Ceciliaolucifer
2008-02-21 00:16

Lymfom hos våra illrar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Aggressiv är det rätta ordet för att beskriva Lymfom. Det är en obotlig cancersjukdom som sätter sig på immunförsvaret. Man delar in Lymfom i 3 grupper då dem skiljer sig åt markant. Men den här artikeln handlar om den klassiska Lymfomen.

**Lymfom hos iller
**Lymfom är tyvärr en ytterligare  obotbar cancersjukdom som drabbar våra illrar. Det finns 3 olika sorters lymfom och man delar vanligtvis in dem i olika  grupper för att dem skiljer sig åt på många sätt. Den klassiska lymfomen drabbar illrar mellan 5-7 års ålder. Medans Juvenile Lymphosarcroma endast drabbar illrar som är 2 år eller yngre. Om Lymfomen endast sätter sig i blodet så har vi en ytterligare form av lymfom dvs.  Leukemi.

**Vad är Lymfom?
**Lymfom är en cancersjukdom som angriper immunförsvaret. Det är en väldigt aggressiv sjukdom  och tyvärr så brukar sjukdomförloppet  vara allt för kort. Lymfom innebär att  man har en tumör i de vita blodkropparna och för att vara exakt i lymfocyterna. Eftersom blodet går igenom kroppens alla organ så sprids cancern likt konfetti framför en fläkt. Förr eller senare tar den fäste och angriper ett organ och levern och mjälten brukar vara dem organen som först blir drabbade.

**Teorier om Lymfom
**Det finns ett retrovirus som heter FIV som bryter ned immunförsvaret och som man tidigare bara trodde drabbade katter. Enkelt förklarat så är FIV motsvarigheten till människans Aids. Det smittas via blod och saliv och symptomen liknar en vanlig förkylning. Oftast får dem feber, minskad aptit och förstorade Lymfkörtlar men sen går det över och ligger passivt i 3-4 år. När viruset sen bryter ut så slår det ner immunförsvaret precis som Aids gör. Katter som har FIV löper större risk för att få tumörsjukdomar och infektioner.

Redan 1996 trodde man att Lymfom var ett retrovirus. Men man har än idag inget som bekräftar att det skulle vara rätt eller fel. Teorierna kvarstår.

**Symptom
**Som med alla sjukdomar så varierar sig symptomen från individ till individ. En del illrar kan vara nästintill symptomfria medans andra visar starka tecken och har fler symptom. Allt beror på hur långt sjukdomsförloppet har gått och utvecklats och vilka organ som har blivit drabbade. Utgångsläget för din iller förbättras avsevärt desto tidigare man finner sjukdomen och startar en lämplig behandling. Ignorera aldrig symptomen ibland kan det handla om liv och död.

  • Svullna Lymfknutor
  • Förstorad mjälte
  • Kräkningar
  • Dålig aptit
  • Svårt att andas
  • Kronisk diare
  • Svaga bakben
  • Apatisk
  • Ökad sömn
  • Kramper

Det är svårt som privatperson att upptäcka symptom såsom svullna lymfknutor och förstorad mjälte. Men kräks din iller då och då, tappar vikt och sover onormalt mycket så är det tecken på sjukdom. Men givetvis kan det handla om en vanlig magsjuka eller förkylning och det betyder inte att din iller har Lymfom. Den diagnosen kan bara en veterinär ställa.Men blir din iller apatisk eller visar tecken på svaga bakben, har svårt att andas eller kramper så sök akut veterinärvård. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Tyvärr händer det allt för ofta att illrar har en förmåga att bli sjuka när djurklinikerna är stängda. Ge vätskeersättning om illern verkar uttorkad. Nyp tag i nackskinnet och släpp, då ska skinnet snabbt falla på plats igen, men går det sakta ner så ge illern vätskeersättning.

**Diagnos
**Diagnosen är ganska enkel att ställa och det kan man göra via ett vanligt blodprov och med hjälp av dem symptom man har sett eller märkt. Ofta är lymfkörtlarna svullna och vid palpering så kan veterinären oftast enkelt känna om något organ är förstorat. Man kan även göra ett benmärgsprov eller ett vävnads prov från det misstänkt drabbade organet.

**Behandling
**När det kommer till Lymfom och behandling så är veterinärerna i USA minst sagt oeniga om vilka metoder som ska användas. En del veterinärer anser att man inte ska sätta in någon behandling alls. Medans en grupp förespråkar medicinering och operation. Sist men inte minst så förespråkar man kemoterapi som blir ett allt mer vanligare alternativ. Desto intensivare behandling har visat sig gett bäst resultat jämfört med att endast medicinera med prednisolon. Det sägs att kemoterapin har förlängt livet med 6 månader och upp till 3 år per behandling. Men i Sverige så finns det två alternativ till behandling och det är medicinering och operation, eller båda i kombination. Det beror helt och hållet på vilka organ som är drabbade och hur långt sjukdomsförloppet har gått. Åldern och tidigare sjukdomshistorik är av stor vikt och ett avgörande över vilket ingrepp som ska göras. När det kommer till äldre illrar så brukar man avråda att operera pga. risken med narkosen.

**Till dig som har en iller som har fått diagnosen Lymfom
**Att se sitt djur vara sjukt är aldrig kul, det är djurägarens värsta mardröm. Men det känns ofta lite bättre efter att man har fått en diagnos och när man har hittat orsaken till insjuknandet. Har man en diagnos så vet man utgångsläget och vad man kan göra för sitt djur. Att inte veta vad som sker och inte kunna kontrollera det gör mer ont än att få höra att sin iller har Lymfom. Det här är en aggressiv sjukdom och det är ett faktum. Man får försöka uppskatta och ta tillvara på dem dagarna som kommer då dem fortfarande mår så bra att dem vill leka och ställa till med hyss som vilken frisk iller som helst. Men det krävs att man är uppmärksam och förstår när sjukdomen håller på att ta över. Man kan behandla men aldrig bota- försök att ge ditt djur livskvalitet och var inte självisk. Din iller lever i nuet - detsamma ska du! Ett ovärderligt tips är att fotografera för ett fotografi säger mer än tusen ord.

**Sjukdomsförloppet
**Nu när du vet att din iller är sjuk så har du ett antal val du kan göra. Man kan gå på regelbunda ultraljudskontroller för att hålla koll på att organen inte växer och eventuellt se förändringar som man kanske kan göra något åt. Man kan också acceptera läget och låta illern leva sitt liv utan fler veterinärbesök. Allt är upp till dig och gör det som känns bäst!

**Vad ska jag göra om min iller får ett anfall?
**Öppna skafferiet och leta efter honung, sirap, druvsocker eller t.ex. socker (men INTE vaniljsocker.) Gnid in tandköttet och gommen med något av alternativen och en iller som har fått ett anfall borde kvickna till inom 5-30 min efter att man har gett dem sirap eller honung. Har du bara vanligt strösocker hemma så måste du blanda det med vatten. Men du måste göra en bedömning om din iller är i tillräckligt bra skick för att kunna svälja sockerlösningen annars kan det leda till att illern kvävs. När din iller har börjat kvickna till så är det viktigt att avlägsna den honung eller sirap som eventuellt finns kvar i munnen. Det måste göras för att man inte ska trigga ett ytterligare blodsockerfall. Nu är det viktigt att du får din iller att äta lite av sitt torrfoder för att balansera upp blodsockret. Efter att din iller har fått ett anfall så sök veterinärvård genast. Ditt handlande i situationen kan vara livsavgörande för hur det går med din iller. Har du inte tillgång till någon djurklinik som är öppet dygnet runt så blir det nattvaka för att vara helt säker på att ditt djur mår bra och klarar natten tills morgondagens djurkliniker öppnar. Försök att få din iller att äta lite då och då. Det håller blodsockret på en jämn nivå. Doppa fodret i lite vetegroddsolja eller äggula för att locka din iller att äta. Ge även vätskeersättning om det anses behövas.

**Hur ger jag medicinen?
**Ett bra tips är att krossa tabletten i laktosfrigrädde men ge inte mer än 1 tsk åt gången. Det brukar vara en smidig lösning och något som de flesta illrar uppskattar. Andra väljer att helt enkelt öppna munnen på dem och stoppa in tabletten och sen ge något gott så att illern sväljer tabletten. En del illerägare har sett ett samband mellan illamående efter intag av medicinen. Om du tror att din iller mår illa så försök att få den att äta lite innan du ger medicinen.

**Vätskeersättning:
**½ liter vatten
½ msk dextropur
½ tsk salt
¼ tsk bikarbonat

Dextropur är druvsocker och kan köpas i vanliga matvarubutiker. Förpackningen är stor för en billig peng och förhoppningsvis behöver man aldrig använda hela paketet. Bikarbonat hittar du i kryddhyllan!

**Sista ord
**Jag fick chockbeskedet 14/5-2007 att min älskade Lucifer hade Lymfom. Det tog många månader och tårar för mig att förstå att min bästa vän var allvarligt sjuk och att det bara var en fråga om tid innan slutet var nära. Upp till 6 månader hade han kvar trodde veterinären men han lever än idag. Att Lucifer blev sjuk var helt overkligt - han som skulle bli minst 8 år gammal - det hade vi bestämt och lovat varandra! Jag försöker att leva i nuet men jag tar även vara på gårdagen, min kamera är guld värd precis som Lucifer! Ge inte upp! /Cecilia

 Underbar!
En nyopererad Lucifer som fick ta bort mjälten pga Lymfomen.

Annons:
skrollan
2008-02-21 09:12
#1

jätte bra artikel cilla! Får jag skriva ut den och spara in min pärm med information ? :)

AlbaStiffler
2008-02-21 09:35
#2

Superbra artikel Cilla! Fint det där i "sista ordet"

Ceciliaolucifer
2008-02-21 11:08
Ceciliaolucifer
2008-02-21 11:12
#4

Tack :) hoppas att folk läser!

HannaM
2008-02-21 14:18
#5

måste fråga, elliott ska ju in och ta sitt andra blodprov den 26:e är det någon poäng att göra en hormonpanel då? Får man ut något av det?

Ceciliaolucifer
2008-02-22 16:46
#6

#5 Misstänker dem inte Insulinom eller så? Då brukar man ta flera blodprov för att kolla värderna och se ifall illern fortfarande har samma blodvärden.

Hormonpanel gör man i regel för att ha koll ¨på binjurarna och se ifall allt är som det ska. Det är en bra sak att göra tycker jag!

Har man hittat några förstorade organ?

Annons:
HannaM
2008-02-26 02:01
#7

#6 dom misstänker bara lymfom. Imorgon åker vi in på nytt blodprov jag och min bebis…

Ceciliaolucifer
2008-02-26 12:08
#8

#7 håller tummarna! Det är bara att höra av dig om det skulle vara ngt hanna, jag vet hur det är!

HannaM
2008-02-27 10:48
#9

#8… han är frisk=) tg ju nytt blodprov igår och värdena var normala så marianne ringde med glada besked igår eftermidag.. lyckligare är svårt att vara

Ceciliaolucifer
2009-01-14 00:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Vill putta upp den här tråden för att andra nya medlemmar ska veta att den finns.

Sen vill jag tillägga att min älskade Lucifer gick bort 6/11-2008 och det är så tomt i hjärtat att det ekar. Han levde i 1½år efter diagnosen och det var livskvalite under hela perioden.

Innerligt älskad, innerligt saknad, för alltid älskad!

 

skrollan
2011-07-19 22:57
#11

putt

Madde
2011-07-19 23:48
#12

Inte helt fela att läsa igenom det här när jag trots allt har en iller med lymfom och en som har dött i det.

Däremot är det en hemsk sjukdom. =(

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Annons:
Upp till toppen
Annons: