Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 16020 ggr
LiindaH
5/23/09, 6:13 PM

iller tips - Grävlåda.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Grävlåda till iller är en mycket bra leksak till sin iller / sina illrar. I denna artikel kommer det bilder och lite samlad information om detta.

En grävlåda till iller kan se olika ut, och användas med olika material saker.
Det vanligaste att lägga i en grävlåda är iallafall jord.

Här kommer 2 olika sätt man kan bygga sin grävlåda på.
( info och bilderna kommer från 2 medlemmar )

Alternativ 1 :

_Grävlådan är faktiskt en gammal byrå som hade gjort sitt, jag tog bort alla lådor, och alla skenor, skruvar och vassa saker som dom kunde göra sig illa på. Jag valde att fylla den med blomjord där man inte har tillsatt ngn växtgödning då jag vill att mina illrar ska kunna gräva hur mycket dom vill utan att jag ska behöva oroa mig för att dom ska få i sig ngt av jorden som kan vara farligt eller att dom får jorden i ögonen.

För att göra lådan mer intressant borrade jag hål med en cirkelsåg så att dom kunde hoppa in och ut i lådan utan att behöva kämpa med att komma över kanten då den är ganska hög. Dessutom är det skoj att stå och titta in på kompisen när den gräver. I dessa hål får även rör plats så att jag kan lägga över ett lock på jordlådan så att det inte blir sörja eller ren gegga av jorden när det regnar. Då är det praktiskt att kunna trycka in några rör.

Ibland lägger jag små ikea gosedjur eller plingbollar i jorden så att dom blir överraskade när dom gräver sina gångar, det brukar vara uppskattat och det får dom att tänka till lite.

Det enda negativa med en jordlåda är att den bör vara utomhus då det lätt blir stökigt inomhus, och att den ibland kan bli använd som toalåda. Men om man lyckas få dem att inte göra sin behov i den så behöver man inte byta jorden så ofta.
Det är en väldigt uppskattad leksak, och den är billig att göra om man tar tillvara på saker man har hemma. Ska man bygga en egen ram så se till att använda trä som tål att borras i och som tål vatten. Torkar jorden ut helt i soliga sommardagar så är det vettigt att lufta den lite och spraya lite vatten på den och röra om, det gör att den får tillbaka rätt grävkonstistens._

g1.JPGg2.JPG

Alternativ 2:

Har en 130l "Samla"-låda med lock på hjul från Ikea som dom gjort hål i och satt i en ventilationsslang för in och utpassage. Sen har dom fyllt lådan med en blandning av plantjord och sand. Uppskattas mycket, men grävblandningen får inte bli för torr för då tycker illern att det blir för löst och den får för mycket damm i nosen. Så man får vattna den lite då och då för att den ska tycka den är rolig.

g3.JPGg4.JPG

g5.JPG

Finns det fler som Grävlåda till sina illrar?
Hur har ni gjort ?
Vad är ert bästa tips?
Om ni har en grävlåda?
Varför inte?

// Liinda

Annons:
LiindaH
5/23/09, 6:14 PM
#1

_Medlemmarna som gett mig bilder och information får själva säga vilka dom är.
_

// Liinda

Sara
5/23/09, 6:25 PM
#2

Jag har en stor sänglåda i plast från Ikea på balkonge, 99:-.

I den finns x antal liter blomjord som illrarna gräver i nästan dagligen.

Ett tips om tipset är att komma ihåg att vattna grävlådan, annars blir jorden torr och tråkig.

Sara

Aviendha
5/23/09, 6:33 PM
#3

#2 För att inte tala om att den yr och fastnar i pälsen på djuren som sedan släpar runt den i hela hemmet ;)

mandariiin
5/23/09, 7:22 PM
#4

alternativ 2 var ju toppen! måste testats sen.

jag har för övrigt en vanlig bajslåda med papp-pellets, som uppenbarligen blev vald som lak/gräv låda utav illrarna. men planen är väl att fixa något bättre så dom kanske bajsar i lådan istället….

Lia@mandariiin.com

Bogey
5/23/09, 9:05 PM
#5

#4 Med lagom fuktighet på jordblandningen faller det mesta av på vägen ut genom röret så det blir inte så mycket att ta rätt på heller. Bara man kommer ihåg att skaka tillbaka det som hamnar i röret lite då och då.

Ja. alternativ 2 är Bogey's grävlåda :-)

leo-
5/23/09, 9:46 PM
#6

Tackochlov så gräver Ricky (av sig) när vi är ute. Det finns väldigt många musbon och när rådjuren letar rötter gräver dom upp jorden lite och sen kommer Ricky och gör gropar där

men alternativ 2 ser ju väldigt vettig ut och hade förmodligen varit mall till en grävlåda hit om det hade behövts

Annons:
Jobin
5/23/09, 10:15 PM
#7

Jag har en "samla" med parboiled ris och ett hårt, kort plaströr. tror det är till avlopp egentligen. Funkar bra, ett tips är väl att sätta röret ganska högt upp så de får med sig så lite som möjligt ut.

Bogey
5/24/09, 1:35 AM
#8

#7 Hade en låda med ris i början, mycket uppskattat, men efter ett tag så började Bogey bli så dålig i magen. Visade sig att han bajsade riskorn så vi kollade honom och han tuggade i sig stora mängder okokt ris när han var i lådan. Fick bli jord och sandlåda istället.

Fruttisen
5/24/09, 2:11 PM
#9

Jag har samma som #7, ris. Funkar superbra…!! Gräva i jord får dom göra på besöken hos mamma, vid landstället eller på promenad! :)

Vattunalle
5/24/09, 8:00 PM
#10

Riktigt kul ide, men med tanke på ur mycket mer skit dom skulle släpa runt i lägenheten efter deras in och ut tripper i dom där så får våra turer utanför huset i jordhögarna räckaCool

Aviendha
5/24/09, 8:05 PM
#11

#10 Man har väl damsugare *nöter snart ut golvet med psykotisk min*

För mig gör det inte mycket, det blir lite runt röret ibland. Men skakar man in det som ligger i själva röret och håller efter jorden är det inte mcyket alls. Bara att sopa bort på ett kick.

Å andra sidan damsuger jag en gång om dagen eller så för fåglarna, så då kan lika gärna illrarna få skita ner. Och tro mig; fåglarna skräpar, dammar och dunar tre gånger så mycket som illrarna i grävlådan plus matskålen..

Zandra---83
5/24/09, 8:15 PM
#12

#11 Oj där har du rätt! Fåglar har mamma haft sen jag var liten och oj vad de skräpar, vet ärligt talat inget djur som skräpar som dom, men visst har de sin charm de också. ;)

Aviendha
5/24/09, 8:24 PM
#13

#12 Japp, de skräpar som idioter, och jag har bara nymfparakiter.. Vågar inte tänka tanken på större gojor, som dessutom gärna slänger med sin mat och det som kommer ut ska vi inte ens tala om..

Annons:
Zandra---83
5/24/09, 8:28 PM
#14

#13 Mamma har haft underlater och sen även skrattduvor (kommer ej ihåg deras ritiga namn, tror de har ett annat namn). Duvorna var inte roliga när det gäller att skräpa ner med både mat och dun.

tessa
5/26/09, 10:57 PM
#15

Vilka käcka jordlådor! Var hittar man ventilationsslang att köpa och vad kostar en sådan på ett ungefär? Längd på den som är på fotot? =)

Bogey
5/26/09, 11:01 PM
#16

Biltema och Jula har.

Hård slang

Mjuk slang

Det är mjuk slang i Bogeys låda om nån undrar. Dock inte helt illersäker då en ihärdig iller kan krafsa och bita sönder kanten på den.

Aviendha
5/26/09, 11:02 PM
#17

#15 Jag har dräneringsrör och det fungerar. Ventilationsslang och dräneringsrör finns på ex Jula, byggmax eller liknande. Kostnad vet jag inte men det är inte så många kronor gissningsvis.

Längd kan du ha som det passar dig och ditt hem. Jag har ca. en meter, hade längre innan men det blev dumt med möbleringen.

tessa
5/27/09, 12:52 AM
#18

#16 + 17: Tack för era svar! Ska kolla upp detta. har ju ett illerrör här hemma men vill inte gärna "förstöra" det då det är så poppis! Annars hade det säkert fungerat fint..

Loveferrets
5/30/09, 3:34 AM
#19

fler iller-tips ?

sokka
5/30/09, 6:30 PM
#20

Bogey: Hur fick man fast ventelations.slangen den stora i grävlådan så dom kan gå in och ut utan att den lossnar????

Annons:
ferretgirl
5/31/09, 12:44 AM
#21

När jag bodde i hus uppe på Söderåsen, så hade jag en stor blå tvättbalja i plast (ca 70 cm i botten, ca 110 cm i diameter i överkanten och ca 70 cm hög ). Här hade jag också en blandninga av silad havs sand och planteringsjord upp till ca hälften eller 2/3 (så att inte jordblandningen skulle hamna på golvet), jag hade en stor papegojstege på utsidan så att dom kunde ta sig i och ur baljan, När illrana började nysa när dom var där i, så vattnade jag lite och rörde om så att dom sen kunde gå i igen och leka och busa. Men ditt 2:a förslag skulle jag kunna tänka mig att göra åt dom nu, bor nu i lägenhet så jag vill helst ha allt på en plats så att inget här ska förstöras och så. Man vill inte gärna betala flera 1000-tals kronor för att illarna har förstört nått här hemma.

Bogey
5/31/09, 2:46 AM
#22

#20 Det är ju en spiralslang (den mjuka som jag använder) så man gör hålet en liten aning mindre än slangens största ytterdiameter så kan man "skruva" in den i hålet, så kan den inte bara glida ut.

Annars är limpistol med smältlim ganska effektivt :-) om man har nån annan typ av rör.

HannaM
5/31/09, 2:53 AM
#23

Öb har haft liknande slangvarianter också..

Aviendha
5/31/09, 8:57 PM
#24

#22 Smart med lim! Här körde vi en gammal hederlig goding - silvertape! Den håller fast röret än och jag har en hel rulle kvar så det funkar så länge ;)

sokka
6/1/09, 3:34 AM
#25

# 22, var köpte du röret? :/

Bogey
6/1/09, 2:39 PM
#26

#25 Just det röret är köpt på Jula men även Biltema har, se #16

Loveferrets
6/1/09, 6:45 PM
#27

"16, kan man inte använda nått fleec eller liknande tyg att klä den med ? kanske kan fästa det med nån häftpistol eller nått, ( bara nått jag kom på), om nu illern får för sig att bita o kraffsa.

Annons:
Bogey
6/2/09, 1:16 AM
#28

#27 Det hårda röret jag har använt i sov och lekburen har jag kantat med fleece. I den äldre (stora) buren limmade jag med vattenbaserat kontaktlim medan i den nyare lite mindre buren använde jag limpistol.

Du kan kolla de 2 burarna här. Det går att Zooma in högupplöst så man ser detajerna genom att bara klicka i bilderna.

Det mjuka röret har jag inte kantat. Verkar lite besvärligare att göra men det går nog. Skulle nog använda lim där också.

Loveferrets
6/2/09, 1:21 AM
#29

#28 aha, jag trodde inte det höll med kontaktlim men det är ju perfekt. Får införskaffa en limpistol oxå hehe.

Bogey
6/2/09, 1:45 AM
#30

#29 Clas Ohlson har bra priser på limpistoler.

Akta fingrana bara, för man bränner sig som 17 om man får limmet på fingrarna innan det kallnat och stelnat, och det är lätt gjort när man pillar med fleece och rör har jag märkt :-/ för man vill ju gärna att det ska sitt ordentligt.

Loveferrets
6/2/09, 1:56 AM
#31

#30 tack, ska ta det varsamt men jag som är så klantig skulle det ej förvåna mig Flört, det blir Claes ohlson nästa.

mandariiin
6/13/09, 12:36 AM
#32

jag har hittat tråden igen :P

var iväg och köpte saker till grävlåda version 2 idag. illrarna älskar den! :)

Lia@mandariiin.com

Loveferrets
6/13/09, 12:37 AM
#33

Jag införskaffa en låda idag o köpte fin havssand, vet ej vad det heter men problemet är att Simon får damm i näsan hehe, Bör man fukta sanden lite ?

mandariiin
6/13/09, 12:38 AM
#34

om det dammar upp borde du fukta lite, men gör det inte blött, det är inge mysigt….

Lia@mandariiin.com

Annons:
Loveferrets
6/13/09, 12:42 AM
#35

#34, okej tack, får nog göra de då. Hörde man kunde blanda de med vanlig blomjord oxå o då damma det i så mycket , stämmer de ?

mandariiin
6/13/09, 2:08 AM
#36

jag har vanlig planterings jord med leca kulor, blandat med torv.

Lia@mandariiin.com

Bayliz
7/17/09, 2:13 PM
#37

tip två var riktigt bra, kanske någon som blir ett alternativ för oss en dag framöver :)

alda
7/17/09, 2:24 PM
#38

Var kan man köpa havssand?

Sniffit
10/14/09, 2:34 AM
#39

Byggde en grävlåda enligt alternativ två, men då jag bara hade en 70l låda så valde jag att sätta en 90graders rörböj, i locket och sedan sätta slangen på den. Detta för att minimera eventuellt utsprättande av jord. Sedan fyllde jag den med plantgjord och lite leca kulor.

Det dröjde 10 minuter innan han kom på ett sätt att hänga i rörböjen med bakbenen och gräva upp jord ur lådan, in i röret och sedan up på golvet..

Så det blev ingen mer grävlåda fören jag löst detta=/

UlrikaD
10/14/09, 2:51 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

Har också en grävlåda hemma, men den är fylld med ris och leksaker så det gör inte så mycket ifall de krafsar ut det.

Här demonstrerar Ville och Nolita att två får plats iallafall.

UlrikaD
10/14/09, 2:52 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

Jag har ett tjockt rör som går från taket och en bit ut på golvet.

Annons:
Loveferrets
10/14/09, 3:18 AM
#42

Ulrika, är det vanligt ris du har i lådan ?

UlrikaD
10/14/09, 3:34 AM
#43

Vanligt långkorning parboiled ris.

Loveferrets
10/14/09, 3:35 AM
#44

Okej tack, e de ingen risk att dom tuggar i sig de ?

UlrikaD
10/14/09, 3:38 AM
#45

Kan de väl göra om de är glupska. Men just därför ska det vara parboiled så det inte sväller i magen utan går rakt igenom.

Tror nog mina svalt ett eller annat riskorn när de busar med munnen öppen.

Loveferrets
10/14/09, 3:41 AM
#46

#45, okej låter ju bra de, Du har inte möjligtvis nån bild på paketet ?

UlrikaD
10/14/09, 3:44 AM
#47

När paketen är tomma så kastar man dem.Flört

Detta var jättebilligt Eldorado-ris som kom i 2kg plastförpackningar. Fyllde lådan med 6kg ris. 

Bara det står parboiled på riset kan du använda vilket ris som helst. Känns väl kanske lite dumt bara att betala dubbelt så mycket för Uncle Bens t.ex när det ändå inte ska ätas.

Loveferrets
10/14/09, 3:51 AM
#48

hahaha sant, Ska se om jag hittar de på ica maxi nästa gång. men de måste vara långkornigt ?

Annons:
UlrikaD
10/14/09, 4:08 AM
#49

Det är väl det enda riset som är just "parboiled".

Är ingen risexpert direkt men…är inte det andra grötris?

Loveferrets
10/14/09, 7:24 AM
#50

haha ingen aning,

Bogey
10/14/09, 3:43 PM
#51

#44 Vi fick sluta med ris i vår grävlåda eftersom Bogey fick smak på det och började bajsade stora mängder ris när han var på lådan. Visst det gick rakt igenom men han blev ju mätt för stunden så han åt ju inte speciellt mycket annat då.

Numera är det 50/50 planteringsjord och fin sand i lådan.

Loveferrets
10/14/09, 3:47 PM
#52

#51, hahahaa, det var ju mindre bra, men du har både jord och sand i grävlådan ?

Bogey
10/14/09, 3:53 PM
#53

#52 Japp jord och sandblandning. Fast just nu är den för torr. Den behöver hållas lite lagom fuktig för att Bogey ska tycka det är kul att gräva, annars får han bara en massa damm i nosen.

Loveferrets
10/14/09, 4:08 PM
#54

#53, o stackarn att få damm i näsan hehe, varför har du både och ? Måste du inte fukta det väldigt ofta då ? De torkar väl relativt snabbt annars eller ?

Bogey
10/14/09, 4:58 PM
#55

#54 Blandningen var ett tips av Bob Church, den amerikanska illerexperten, som jag fick från vår uppfödare. Med en sån grävlåda kan en frisk iller hålla sin päls ren och välvårdad utan hjälp från oss människor. Inget går upp mot ett jordbad ;-) plus att det verkligen uppskattas som sysselsättning.

Med rätt fuktighet så slipper illern damm i nosen, det är som roligast att gräva och rulla sig i samt att det blir minimalt med sand och jord som följer med ut. För torrt så dammar det och för blött så fastnar det i pälsen och på tassarna.

Bilderna i alternativ 2 ovan är på Bogey's grävlåda. Med ett lock så håller sig jordblandningen fuktig ganska länge och man behöver bara tillföra lite vatten ibland.

Annons:
Loveferrets
10/14/09, 5:24 PM
#56

#55, aha intressant, jag trodde nämligen de skulle torka snabbt, testade med enbart sand en gång men jag fick ju fukta det för jämt flera ggr per dag men så vart Simon inte så intresserad så jag tog bort de igen. Men vad är skillnaden på att enbart ha ris eller sand och jord ? Vilket är bäst egentligen eller det beror enbart på vad illern föredrar ?

Anothername
12/30/09, 1:21 AM
#57

Det här måste jag fixa till våran iller.

Han har en tendens att gräva och kraffsa på precis allt :P

Hans sovplats. soffan, fotöljen och liknande. Tror han skulle uppskatta att få gräva av sig lite. Det där med riset verkar ju skit smart.

Lyssnar på musik I think more things before breakfast than people think all day Får idé

UlrikaD
7/3/10, 1:22 AM
#58

Putt

Solo-amici
11/13/10, 9:45 AM
#59

putt för en bra tråd!

UlrikaD
11/13/10, 9:03 PM
#60

Såg att mina bilder på grävlådan är över ett år gamla. Kan säga att den används fortfarande varje dag, men mest av tjejerna.

Pluraz
4/1/11, 12:49 PM
#61

Värkar skit bra! Ska absolut göra en sånhär i helgen! Borde man ha RIS / JORD / Kat Toa Pellets?:)

Pluraz
4/1/11, 12:49 PM
#62

Värkar skit bra! Ska absolut göra en sånhär i helgen! Borde man ha RIS / JORD / Kat Toa Pellets?:)

Annons:
Pluraz
4/1/11, 12:51 PM
#63

Dubbel post? O,o

JossanH
4/1/11, 1:03 PM
#64

inte toapellets! Då kommer antingen illern gå på låda i grävlådan eller gräva i toalådorna..
Ris blir lite dammigt tycker jag och luktar väldigt illa efter ett tag men det skräpar inte ner så mycket. Jord skräpar en hel del men är det illrarna uppskattat mest.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Pluraz
4/1/11, 1:08 PM
#65

okej, då tar jag mellan alternativet, Ris.

UlrikaD
4/1/11, 1:15 PM
#66

#65 Se till att du köper parboiled bara. Annars är risken stor att det sväller i magen på illern ifall de skulle få i sig ris utav misstag.

Har haft min rislåda i snart två år och den är fortfarande lika populär.

Fast jag har ju bytt ut riset några gånger såklart. Men de älskar att busa i den.

Pluraz
4/1/11, 1:27 PM
#67

Är Parboiled något speciellt ris? Eller bah helt vanligt ris som heter så i vanlig mat affär?

UlrikaD
4/1/11, 1:30 PM
#68

#67 Det är förbehandlat. Det står på påsen så du kan inte ta fel. Tror jag har 4kg i min låda så köp billigt ris i storförpackning.

Man behöver ju inte direkt Uncle Bens för att gräva runt i.Flört

Bogey
4/1/11, 7:25 PM
#69

Våran Boge<y började äta av riset så vi gick över til jord/sand blandning.

Bilderna under "Alternativ 2" är f.ö. vår låda Glad

Annons:
Dasspudel
6/3/11, 10:35 AM
#70

Läste om grävlåda i ondags, gick och köppte en stor plast låda på vägen hem, satte i två rör och fylde med jord, satte även två rör ca 15cm långa snett ner i jorden så killen skulle få en bra start på två gångar. En mycket bra investering

En gång iller alltid iller.

skrollan
6/3/11, 8:34 PM
#71

Här hemma används inga lådor. Hallå? Det står ju faktiskt blommor på verandan och i alla rum i huset!! ;)

UlrikaD
6/3/11, 8:47 PM
#72

Min illerlåda som är med på bild här ovan används just nu av två busiga kattungar. Illrarna får inte riktigt plats längre.Flört

MartinaHn
6/3/11, 8:52 PM
#73

Jag har en kartong med finrivet papper ( från en dolumentförstörare). Det är uppskattat som gräv och sov låda. Och gömma godis i… :)

Olofami
6/29/11, 2:04 AM
#74

Byggde alternativ två idag, och det tog inte mer än 2 timmar för mina små svin att krafsa hål på ventilationsröret en decimeter från väggen, så det i stort sett rinner planteringsjord ner på golvet. Blir dessutom fantastiskt att försöka sova till det där ljudet! Blir lite lätt grinig att de inte förstår bättre de små änglarna när pappa lägger ner tid och pengar på att ge dem materiell kärlek…

Lycia
6/29/11, 10:47 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#75

Hej, allt folk på iller i fokus!

Kul tråd!

Byggde ihop en igår som liknar Alt 2, men med ventilernade nätlock med "dörr" och en extra tunnel som leder tillbaka in i lådan. Den har dessutom hjul. Grävmaterialet är kaktusjord. Materialkostnad ca 350:- och arbetstid ca 3h.

Bogey
6/29/11, 2:56 PM
#76

#75 Jag kan då nämna att alt.2 också har hjul för att underlätta flytt av denGlad

I övrigt kul att se lite vidareutveckling av lådkonceptet. Få se om det dyker upp fler intressanta alternativa konstruktioner.

Annons:
Olofami
6/30/11, 10:08 AM
#77

#75, vad har du använt för rör? Är det tåligare än mitt kanske, nu har det nämligen urartat. Jag skaffade mig en sån här http://www.ferretdepot.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=fd&Product_Code=FT190&Category_Code=2TunnelsTubes för ett tag sedan, vilken håller väldigt bra. Problemet är bara att det var lite för smalt, så min Rufus är för fet för att ta sig igenom det om man inte håller i änden åt honom. =P

Bogey
6/30/11, 10:35 AM
#78

För grävlådan har jag använt ett sånt här

http://biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventilationsslang/Koks-ventilationsslang/

Även Jula och Clas Ohlson har såna rör om du inte har just ett Biltema nära.

Men efter ca 2½ år så har de lyckats krafsa så det börjar bli lite hål här och var så det är dags att byta ut det.

Alternativt tar du ett sånt här rör,

http://biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventilationsslang/Ventilationsslang/

så håller det bättre, men de är lite styvt och kanterna kan bli ganska vassa när man kapar dem. Har använt såna när jag byggt sov och lekbur men då har jag kantat rören genom att limma dit en remsa fleecetyg runt kanten.

Lycia
6/30/11, 11:40 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#79

#77 Det jag har till den här lådan är ett ventilationsrör från Elgiganten, men det är ganska skört. Lika skört som de där genomskinliga rören. Anledningen till att jag valde just det är för att min tös älskar prasslet och dessutom inte brukar ha sönder saker.  (Hon har även en IKEAkasse-fetish…)

De silverfärgade är mycket tåligare och finns i en större dimension (127mm) och finns lite överallt. Clas Ohlsson tar ca 230:- för ett sånt 3m-rör. De är stora nog åt rejäla hanar! Nedan ser du kanske propotionerna:

Upp till toppen
Annons: