Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 11052 ggr
Faxlin
2009-12-16 23:28

Att avla på sin iller hona

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du beslutat dig för att avla på din hona? Ja då är det en del att tänka på. Det viktigaste vill jag nog säga är att få kontakt med någon som redan håller på med avel. Prata med den och ha denne som ett bollplank. Det är skönt att ha någon att ringa och fråga när man blir orolig eller fundersam över saker och ting som kan ske.

Många är vi som startat med en eller flera mentorer till hjälp. Speciellt när saker inte går som det ska behöver man hjälp. Och tyvärr kan det hända så mycket mer än vad man kan tänka sig när man startar.

Hångel.jpg

Så åter till själva avlandet.

Förhoppningsvis har du en hona som du känner att det är rätt att ta valpar på. Vad som är rätt, det är helt och hållet ditt val. Det kan ingen annan säga åt dig.

Då kommer den stora frågan vem man ska para henne med. Att hitta en hane är inte det lättaste.
Det ska kontrolleras så att hanen inte är släkt med honan man har. Och att den uppfyller de kriterier man själv har satt upp.
Tyvärr är det inte många som orkar med att ha en brunstig hane hemma vilket gör att utbudet av hanar inte är så stort som man kan önska sig. Därav vikten att börja leta hane så fort som möjligt när du bestämt dig. Även om det är ett år kvar tills det är dags.
Och leta fram mer än en. För tro mig, rätt som det är händer något som gör att den ena hanen inte längre finns till förfogande. Det kan vara en rymning, en akut kastrering eller en sjukdom eller vad som helst.

Nu har vi i alla fall hittat oss en hane. Honan går i brunst. Du märker att hennes vulva börjar svälla och du håller koll på att det gått ca 10-14 dagar. Då honan är helt uppsvullen är det dags.
Hanen hämtas hem och du släpper ihop dem.

214.jpg  

Nu kan det se väldigt våldsamt ut och låta våldsamt med om man inte är van. Men var inte orolig, det är normalt.
Hanen kommer bita tag i honans nacke och släpa omkring på henne en hel del innan han lägger sig tillrätta över henne och utför parningen. Efter utförd parning fastnar illrarna ihop. Försök aldrig dela på dem under denna tid. Det kan sluta i en bruten penis och det är inte något trevligt för den stackars hanen.
Att honan låter i början när hanen drar henne i nackskinnet är inget att vara orolig för. Det hör till.

Nu kommer vi till nästa val i det hela. Hur många gånger man ska para honan och hanen. Vissa väljer att låta dem vara ihop en  dag och sedan inget mer. Andra väljer upp till tre dygn ihop. Och andra låter dem hållas tills honan visar klart att hon inte vill längre.
Hur du gör är ditt val. Det man ska tänka på är att antalet dygn man låter dem vara ihop inverkar på hur lätt det är att räkna ut när honan ska få valpar. Desto längre tid man låter dem vara ihop, desto längre tid kommer den eventuella nedkomst dagen ha att spela på. Vilket i sin tur gör det svårare att märka om något går fel. Bara några dagar efter parningen kommer du märka att honans vulva minskar mer och mer i sin svullnad. Nu vet du att hon är parad. Men om hon väntar valpar eller är skendräktig det vet du inte än.

En hona väntar valparna i 42 dagar. Sedan kan man räkna 2 dagar före och 2 dagar efter som fullt normalt. Om valparna kommer före får man kontrollera så de ser bra utvecklade ut och bara hoppas det går bra. Vilket det kan göra. Om valparna går över tiden riskerar man att de blir för stora och honan får problem med att föda fram dem. Så det gäller att hålla koll på henne. Om förlossningen inte går som den ska måste man ta henne till en veterinär snabbt.

Därför är det bra att redan innan förlossningen kontrollera upp vilken veterinär man kan ta sin iller till. En som man kan få tag på även mitt i natten en lördag kväll.

 30-dagar-alla-9.jpg

Det ska vara en veterinär som kan utföra ett akut kejsarsnitt, som kan ta röntgen även med kontrast, en som kan göra ultraljud.
Så det är en hel del att kontrollera.  Skriv upp veterinärens nummer bredvid din mentor/ bollplank som du valt ut. Ha lappen sittande lätt att se och få tag på.

Nu har tiden gått och det är dags att få valpar. Nu kan tre saker hända. Antingen går honan tom. Alltså har hon varit skendräktig. Eller så kommer det valpar som honan mister antingen direkt vid förlossningen eller strax efteråt. Eller så kommer det valpar som honan får behålla. Hur man går vidare och vad man ska se upp med och vad som kan hända är olika beroende på vad honan är i för tillstånd.

Det som vi tar upp framöver i artiklar är lite övergripande saker att hålla koll på och att förbereda sig på.

Källa: Iller Nytt Nr: 1/2009

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
FerretCrow
2009-12-17 00:05
#1

bra artikel =)

mandariiin
2009-12-17 05:04
#2

jätte bra skrivet!

väldigt lättläst och förstålig text.

Lia@mandariiin.com

Noomihjertafillan
2009-12-17 10:37
#3

Riktigt bra skrivet :D

Faxlin
2009-12-17 17:59
#4

Tackar, det var exakt det du du säger mandariiin som jag var ute efter. En lättläst artikel förklarat så att alla förstår. Lite svårt ibland att inte tänka termer när man hållit på med avel ett tag. Så det är jätte roligt att höra att det fungerade i alla fall.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Loveferrets
2009-12-31 06:03
#5

Hmhm t.o.m. jag förstod, så nog var det lättläst Flört väldigt intressant artikel.

Faxlin
2009-12-31 14:41
#6

Tack Loveferrets

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
mille09
2010-06-02 10:30
#7

min iller har fått svarta skorper på nacken, kan det vara sårskorpor efter parningen?

<3 ferrets is the life <3

Upp till toppen
Annons: