Annons:
Etiketterfodergodis
Läst 5162 ggr
Robinsnel
4/11/08, 10:24 PM

Guide till illerBARF.

Guide till illerBARF.                                          av Robin Dalman.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda.

Många vill börja ge sin iller en mer illeranpassad kost, detta är tänkt som lite stöd och idéer till dig som är i startgroparna eller dig som redan ger BARF och vill ha lite mer ”kött på benen.” Vad jag vet finns det dåligt med samlad BARF-info på svenska. Jag avslutar med en länk för vidare läsning på engelska. Jag är inget orakel och det kan finnas mer att ge och mer att tänka på. Upplys mig gärna om det!

Fokus i den här texten ligger på hur och vad illern behöver när den äter BARF. Anledningarna till varför BARF är den mest lämpade kosten att ge sin iller går jag inte in på vidare, utan nöjer mig med följande: När du ger din iller en välbalanserad BARF-kost ger du föda som illern är gjord för att äta, och mår bäst av.

Bra mat för illrar är vad den vilda illern äter.Vad man kan ge som går att få tag på i dagligvaruhandeln blir exempelvis: Kyckling, nöt, gris, råttor, möss, kanin, kalkon och ägg. Nöt och gris ingår inte i den vilda illerns diet, därför ger jag det inte så ofta, men ibland för att variera om jag har gett mycket kyckling en period.
Hela djur är optimalt att ge, ex. möss och råttor. Småkycklingar om du får tag i. All mat ska vara rå, undantaget äggvita och skal som man kan koka. Tillagade ben blir livsfarliga för din iller!
Fisk är inte optimalt, om du vill ge det: ge som godis. Det råder även delade meningar huruvida benen är farliga eller inte. Pinkies och dagsgamla kycklingar är inte fullvärdig föda i och med att kalciumhalten är för låg.

Nyckeln till en balanserad BARF är variation, men man behöver också ha koll på att man ger illern rätt mänger och proportioner av rätt näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det låter i teorin svårare än vad det är. Man kan tänka hur mycket av varje illern skulle få i sig om den åt hela djuren. Ge mat två gånger/dag för att vara säker på att de får i sig tillräckligt. Gryning och skymning är bäst då de är aktivast. Det ska också gå att ge mat en gång/dag.

Viktiga kapitel gällande BARF: Fett, protein, taurin, rätt balans kalcium/fosfor och vitaminer.

Fett: Kyckling är ganska fet föda för illrar,framförallt skinnet har hög fetthalt. Kanin är ett exempel på fettfattig föda, där kan du istället behöva fettillskott om du ger mycket av kanin. Fett är din illers energikälla. Balansera menyn. Omega 3 kan vara en bra idé att ge lite tillskott av ibland, det finns gott om i laxolja och linfröolja.

Protein får din iller i sig mängder av hur du än gör när du ger BARF, det behöver du aldrig oroa dig för.

Taurin är väldigt viktigt för iller. Brist på taurin kan ge hjärtproblem efter några år. Att få till ett bra taurinintag kan vara en lite lurig historia, då det dels är vattenlösligt och dels degraderas väldigt fort i frysen. Efter en månad i frysen har i princip allt taurin i hjärtan brutits ner. Taurin finns främst i hjärtan: kyckling-, nöt- och grishjärtan kan du få tag på och ge din iller. Är du orolig kan du söka efter taurintillskott, kolla hälsokostaffärer. Taurinhaltig mat ger man 2-3 ggr/veckan i rejäla mängder, kanske mängd motsvarande två kycklinghjärtan/iller tre ggr/vecka. Variera gärna taurinkällan. Om du inte har tillgång till hjärtan, eller ger mycket som varit fryst, ger du med fördel tillskott så din iller får 100-250 mg taurin dagligen.

Rätt balans kalcium/fosfor. Här handlar det om ben! Din iller ska äta ben i rätt proportioner till mängden kött. Om din iller inte äter ben alls behöver du tillsätta ca en tsk benmjöl/100g kött. Vissa illrar är kinkiga och äter inte benen. Du ser om du har gett för mycket benmjöl att din iller får väldigt hård avföring, för lite eller inget benmjöl till kött blir väldigt lös avföring.”Köttiga ben” som är exempel på rätt proportiner: kycklingvingar, kycklingskrov, oxsvans. Kycklinghals är bra men innehåller aningens för lite ben, så ge inte för mycket eller tillsätt en gnutta benmjöl. Ger du köttiga bitar med lite ben i behöver du alltså tillsätta benmjöl, då får du själv uppskatta vad som blir rätt balans. Benmjöl kan man enkelt pudra på fuktigt kött. Utan ben/benmjöl i kosten kan din iller få kalciumbrist. Illrar kan äta ben som är av storlek av de ben som ingår i illerns naturliga diet. Nöt och grisben ska du vara försiktig med då illern kan bryta tänderna på dem, såvida de inte är så små som ex kycklingben.

Vitaminer får illern av ägg och inälvor, främst lever. Det kan dock bli överdos av vissa fettlösliga vitaminer (-A, -D och –E), därför ger man lever max 2-3 ggr/vecka. A-, D-, och E-,vitaminer finns i lever och vissa oljor, ex. Vetegroddsolja. Kycklinglever består av två som ”hänger ihop”. Ge en lever(alltså en halv kycklinglever eller motsvarande) per iller två-tre gånger/vecka. Kom ihåg att benmjöl till inälvorna kan vara en bra idé… Ägg ger du bara gulan. Vitan kan du ge om den är kokt. Skalet kan man krossa och ge som benmjöl. Max ett ägg per iller och vecka. B-vitamintillskott kan du ge, likaså c-vitamintillskott. De är vattenlösliga vitaminer och ofarliga, det är dock osäkert om de behövs som tillskott.

Mängden mat din iller äter varierar, men som riktmärke kan man ha att en vuxen hane äter ca 60-80g/dag. En hona ca 40-60g.

En utmärkt, välbalanserad veckomeny kan se ut såhär:
Måndag: Kycklinglever, -hjärta och -vingar. (Äter de vingar till inälvorna behövs inte benmjöl)
Tisdag: Möss.
Onsdag: Kycklinghals och- vinge, äggula.
Torsdag: Oxhjärta, kycklinglever och nötputs. (nötputs är slaktrester dvs ”dåliga nötbitar”).
Fredag: Kycklingvingar.
Lördag: Kaninskrov och kycklinghjärta, fettillskott lite linfröolja eller laxolja.
Söndag: Kycklingvingar, en tablett ”vita-be” var.

Menyn kan varieras rejält. Du kan ge lite mer enformigt också, ex en eller ett par veckor med bara kyckling, men så varierat som möjligt är bäst.

Länk för vidare läsning:
http://www.pet-plus.co.uk/Info%20Feeding%20raw%20food.htm

Lycka till! Ge mig gärna feedback och synpunkter.

Annons:
MimmieM
4/11/08, 10:33 PM
#1

Hoho.. fantastisk formalia!

Carpe Diem

sarae
4/11/08, 10:38 PM
#2

som jag redan sagt: suveränt robin!

Aviendha
4/11/08, 10:38 PM
#3

Jättebra artikel! Även om mina inte äter kött (än) så är det där info som jag antagligen inte hade fått redada på annars. Tack =D

skrollan
4/11/08, 10:48 PM
#4

suveränt!
Robin, får jag kopiera och sätta in i min pärm? :)

Robinsnel
4/12/08, 1:41 AM
#5

#4 Yup linnea det är ok ;)

skrollan
4/12/08, 12:58 PM
#6

Tack så mycket! :) Ska jag sätta Erik på att läsa lite också ;)

Annons:
[jenkass]
4/12/08, 7:16 PM
#7

mkt bra info!

FerretCrow
4/12/08, 7:40 PM
#8

kanon info

AlbaStiffler
4/14/08, 12:10 PM
#9

Bra info Robin

Robinsnel
4/14/08, 7:54 PM
#10

Tack tack! Inga synpunkter, nåt som inte stämmer eller så?

Om någon vill ha till att skriva ut och lämna ut på träffar, till valpköpare eller vad det än kan vara, fråga mig bara så får ni säkert ett "ok"! Glad

VeronicaKahlbäck
4/14/08, 8:04 PM
#11

skitbra!

men jag har faktiskt en fråga eller kanske flera:P
när jag hade illrar så hade jag en som jobbade med slakt som jag fick "rester" av då sådant som är typiskt använda.
Nu har jag dock inga illrar men planer på att skaffa.
Så jag har kikat runt lite på möjligheter att tjuva åt sej lite gratis.
Har nu hittat en som  kan ge mej mkt vilt, mest inälvor osv men även slaktrens bitar med ben osv.
Någon som vet hur bra och vad som isåfall är bästa delarna  för en iller?
Sen har jag en annan som bara skjuter fåglar för nöjets skull(nej inget jag gillar att han gör) och sedan bara slänger hela fåglar.
någon som vet om det går att ge till iller?

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Robinsnel
4/14/08, 8:31 PM
#12

#11 problemet med slaktrens är ju att det kan vara svårt att veta vad det egentligen är, och hur mycket benmjöl man behöver tillsätta. Det kan ju ex vara väldigt mycket inälvor, som kan överdoseras. Jag har själv fått tag i lite "nötputs" på den vägen, som jag gav rätt sällan men ibland för att variera kosten lite mer.
Får du benrester gäller det att du är noggrann att du inte ger för stora ben, illrarna kan bryta tänderna på dem. Storlek av illrarnas naturliga byten får man tänka när det gäller ben.

Vilda fåglar är väldigt ofta angripna av parasiter, jag skulle inte våga ge illrarna det.

Jag har faktiskt skaffat några möss för att ge avkommorna till illrarna… Då vet jag att avelsmössen har det riktigt bra och fodermössen blir schysst avlivade och inte slängda levande i en frys…

VeronicaKahlbäck
4/14/08, 9:05 PM
#13

Tack för svaret!

Jag trodde inte att det skulle gå att ge vilda fåglar heller men tänkte att jag kunde bara för att=) hehe

Men viltkött i sej hur lígger det till i näringsinnehåll?
Tex älg eller rådjur.
Sen undrar jag även om lammkött är bra?

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Annons:
HannaM
4/14/08, 9:11 PM
#14

har för mig att fetthalten i viltkött, framförallt älg och ren(vet inte hur det är med rådjur) brukar vara ganska låg

VeronicaKahlbäck
4/15/08, 12:58 AM
#15

skrev lite fel i inlägg #13:

Jag trodde inte att det skulle gå att ge vilda fåglar heller men tänkte att jag kunde fråga ifall jag hade fel hade kunnat vara roligt =) hehe

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Faxlin
4/15/08, 1:07 AM
#16

Oh, denna hade jag missat i allt som hänt. Men suveränt inlägg. Detta har jag saknat.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Guteillern
4/15/08, 1:50 AM
#17

#0 Jättebra inlägg!

En kommentar :-) "(Äter de vingar till inälvorna behövs inte benmjöl)", det förutsätter att illrarna verkligen äter upp vingbenen, vilket t.ex. illergänget (10 st) här hemma inte gör.

#11 Alla djur som lever i det vilda, kan ha inälvsparasiter. Jag ger t.ex. aldrig viltfångad rabbit eller hare, då dessa ofta är drabbade av inälvsparasiter.

MVH Ammi

Robinsnel
4/15/08, 2:06 PM
#18

#17 bra kommentar det behövdes kanske förtydligas.. Själv brukar jag tillsätta lite benmjöl i inälvorna bara för att vara på den säkra sidan, ifall de inte äter av kycklingvinge till "efterrätt".

Guteillern
4/21/08, 4:32 AM
#19

#18 Jo, ger man inte hela kroppar, så är det vara bra att kolla upp vilka ben ens iller inte äter. De kycklingben som inte äts upp här hemma är vingbenen och lårbenen, resten tuggar dom i sig.

Mvh Ammi

Robinsnel
5/12/08, 7:14 PM
#20

putt

Annons:
Gustav-o-Linda
5/12/08, 7:37 PM
#21

Precis vad jag letade efter :)

oneisis
5/12/08, 8:39 PM
#22

Jättebra info! Bara undrar var man får tag i benmjöl?? har inte sett det någonstans.. (kinkig iller… )

Robinsnel
5/12/08, 8:43 PM
#23

Det finns på välsorterade zoobutiker. Hagsätra zoo köpte jag mitt på. http://www.hagsatrazoo.se/index.php

Ceciliaolucifer
5/12/08, 9:07 PM
#24

Hittade en bra sida där man kan beställa billig och varierad barf!

http://www.enkopingbarf.se/best.asp

funkar den inte så skriv http://www.enkopingbarf.se och gå in under beställning :)

Ceciliaolucifer
5/12/08, 9:12 PM
#25

En till barfsida där man beställa i Sthlm :)

http://www.enskedehk.se/barf.html bläddra ner så ser du vad dem säljer för ngt :)

Stotte
5/12/08, 10:57 PM
#26

Kalas bra att du länka till enskede zoo. Vi funderar grovt på att låta vår iller gå över till Barf.

 Tack!

Sarah
5/12/08, 11:03 PM
#27

# 26 hehe, ni har ju inget val då ni får hem en valp som inte äter torrfoder ;)

Annons:
Gilla
5/12/08, 11:08 PM
#28

De här verkar bra oxå…
http://www.jipotimas.se/

oneisis
5/13/08, 10:10 AM
#29

jättebra! ska titta igenom o beställa lite grejer då! =)

Stotte
5/13/08, 12:36 PM
#30

#27 hehe så sant så sant :P

Ska dit idag och inhandla div gosaker =)

Stotte
5/13/08, 9:37 PM
#31

Nu har jag vart och inhandlat kyckling hjärtan vingar och halsar som jag tänkte testa med. Men min fråga nu är hur gör ni med förpackningarna? Förpackningen till vingarna tex är enorm. 3½kg väger den. Jag har ingen lust att tina upp den och sen måste allt ätas upp direkt. Samt att hur länge kan man ha tinad mat tinad innan den blir dålig?

Kalas bra guide för övrigt! =)

Telefonkontakt
5/13/08, 9:38 PM
#32

#31 tina upp, portionsförpacka och frys igen.

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

Gustav-o-Linda
5/13/08, 9:54 PM
#33

jag lägger in maten plastfolie o sen fryser man i det styckvis…

Sen kylskåpet, o där håller det sig 2-3 dagar :)

Ceciliaolucifer
5/14/08, 3:01 PM
#34

jag slår sönder med hammare :P vill inte tina upp det för att frysa det igen.

Annons:
skrollan
5/14/08, 5:33 PM
#35

får man ens göra så, tina för att sedan frysa igen? :O

AlbaStiffler
5/14/08, 5:44 PM
#36

Åt människor ska man iaf absolut inte omfrysa, såvidare inte maten blivit tillagad därimellan. Kan bli resestenta bakterier då har jag för mig. mOm det är farligt att göra det med illrarnas mat vet jag inte… :-S

Stotte
5/14/08, 7:32 PM
#37

Hur har ni gjort när ni gått över från torrfoder till Barf? När jag ger Ellie tex kyckling vinge så tar hon det bara i munnen och lägger under sängen. Hon äter det dock när man ger i små bitar och inte släpper iväg henne.

Robinsnel
5/14/08, 9:15 PM
#38

#37 Ja det är lite trixande i början. Är de inte hungriga gömmer de och gör lager, så man får hitta på lösningar som fungerar för en själv. Jag har en grind till köket, där får de äta två ggr om dagen. En annan lösning är att använda en transportbur som illern får äta i.

HannaM
5/14/08, 10:29 PM
#39

Jag har introducerat ett "kötthus" det funkar för vissa inte för andra. Här hemma har det minskar antalet äckliga kycklingrester under kökssoffan otroligt mycket. Har helt enkelt en plastlåda som står uppochner med en ingång i sen ställer jag matskålen där och dom verkar nöjda med att ha sin mat gömd där. Annars kan man göra som Robinsnel föreslår. Bara att testa sig fram.

skrollan
5/14/08, 10:55 PM
#40

robin, jag skivar över mina med nästa tåg, kan du få dem då att äta kycklingvingar? :)

Stotte
5/14/08, 11:01 PM
#41

Det där med Kötthus låter spännande. Ska testa det =)

Annons:
HannaM
5/14/08, 11:36 PM
#42

#41 värt ett test i alla fall, kan ju köpa en billig låda på ikea.. funkar det inte så kan man ju alltid hitta på något annat kul med den lådan=)

Stotte
5/15/08, 12:09 AM
#43

#42 Ska mecka ihop nått så får vi se. Tack för tipset ;)

skrollan
5/17/08, 8:16 PM
#44

finns kan dem äta kycklinghjärta? Finns det antal i veckan som med lever på det? :)

oneisis
5/17/08, 9:31 PM
#45

hittade precis idag vad det var som stank i lägenheten… kyckling saft som gått ner i trää och sedan typ börjat ruttna… skurade med klorin sen och har fixat så att han itne kommer dit igen.. hoppas det funkar.. får alltså  ha lite mer koll på hur mycket han äter och minska utfodringen lite verkar det som… så jävla äckligt var det…

Telefonkontakt
5/17/08, 9:33 PM
#46

#45 nej usch. Idag hittade vi en halv kycklingvinge som hade börjat ruttna. Som tur så hade han lagt den i bokhyllan och inte på golvet…!

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

skrollan
5/17/08, 9:35 PM
#47

hur ofta man kan ge sin iller kycklingmage?

Robinsnel
5/23/08, 3:52 PM
#48

Idag blir det en sväng förbi enköpingbarf när jag åker till västerås :D

Undrar om illrarna gillar struts… Cool

Annons:
Telefonkontakt
5/23/08, 3:55 PM
#49

#48 Jag vill också till Västerås :'(

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

Roxannee
5/23/08, 5:08 PM
#50

jätte bra info :)

Men som på menyn så står på Tisdag - Möss, hur många då?

och på Torsdagen: Oxhjärta kycklinglever och slaktrester, hur mycket? och ska man tillägga benmjöl då oxå? eller ska man bara tillägga benmjöl en dag på hela veckan?

och vad ska man göra om man tex. inte kan få tag på kaninskrov och slaktrester ?

Robinsnel
5/23/08, 11:11 PM
#51

#50 Menyn är bara ett exempel på hur en vecka kan se ut. Försökte nämna så många olika måltider i den som möjligt, men man kan ge en mycket mer enformig diet utan att illern direkt far illa. Bara man ger ungefär rätt mängd inälvor/kött, dvs rätt proportioner av vad de behöver få i sig.

Oxhjärta och kycklinghjärtan fungerar ex lika bra som taurinkälla. Slaktrester kan ersättas av vilket "vanligt" kött som helst, eller en kycklingvinge…

Hur mycket de äter varierar, det står i guiden… En vuxen mus väger ca 30g. Mina äter dock verkligen i överkant på de angivna normalvärdena så jag är lite skeptisk till att de stämmer. Låt alltid illern äta sig mätt, så ser du efterhand hur mycket de äter var på varje måltid.

Edit: Benmjöl lägger man till varje måltid som inte innehåller tillräckligt med ben de äter. Vissa illrar vägrar att äta ben också, då behöver man smeta in köttet i benmjöl…

Roxannee
5/24/08, 12:44 PM
#52

#51 tack :)

gameover
5/26/08, 12:08 AM
#53

Nu blir jag lite nyfiken, jag undrar om det finns några veganer/vegetariner här som ger BARF till sina illrar? Nu kanske jag förstör tråden lite men jag blir nyfiken på vad ni tänker när ni handlar allt det här till illrarna om ni själva inte äter kött?

Sarah
5/26/08, 12:23 AM
#54

Tycker du vi ska ge våra djur grönsaker so inte är bra för dem? Det är kött i torrfoder oxå.

Robinsnel
5/26/08, 12:27 AM
#55

#53 hehe jepp, jag är vegan sen sex år tillbaka. Jag är inte kräsmagad. Ungefär såhär tänker jag: Illrar är karnivorer punkt slut: de äter djur. Köttet i torrfoder är oftast importerat från länder med antagligen mycket "värre" djurindustri än vad vi har i sverige, och består av de sämsta tänkbara delarna av djuren.
När jag ger barf köper jag så schysst som möjligt, fick tag på schysst uppfödd barf i enköping nu så jag laddade frysen…

Annons:
Rafflan
5/26/08, 12:27 AM
#56

Tack ^^,

gameover
5/26/08, 1:07 AM
#57

#54 Jag tycker inte att det framstod i min text att jag tycker att man ska ge illrar grönsaker. Och ja, jag vet att det är kött i torrfodret.

 
Jag känner många veganer/vegetarianer som inte äter kött för att dom inte gillar köttindrustrin, och genom att köpa BARF till illrarna så stödjer man köttindustrin. Jag är bara nyfiken om vad ni som inte äter kött och ger BARF till sina illrar har för tankar om det här. He, jag menar absolut inget, och inte heller att man ska proppa illrar med grönsaker. Bara allmänt nyfiken.

Sarah
5/26/08, 1:18 AM
#58

ledsen om jag lät spydig. menade det inte. ser ingen konflikt i det i och med att man valt att ha ett rovdjur hemma. man stödjer ju köttindustrin om man ger torrfoder oxå.

Robinsnel
5/26/08, 2:26 AM
#59

#57 Poängen är att man stödjer köttindustrin med torrfoder också… blir samma liksom…

MimmieM
5/26/08, 2:43 AM
#60

Extrema människor tycker inte heller att vi ska domesticera djur..

Skulle man inte kunna hårddra det ännu mer och säga att man stödjer köttindustrin om man umgås med blandkostare ?!

Carpe Diem

Ceciliaolucifer
6/3/08, 3:47 PM
#61

Jag vill bara säga att Enskede katt&hund inte har samma priser eller samma sortiment som det står på hemsidan. Allt är betydligt dyrare och alla varor finns inte.

Stotte
6/3/08, 5:02 PM
#62

Jag har då vart på Enskede katt & hund och handlat barf och dom har då haft det mesta hemma. Samt att priserna är acceptabla. Smaken e som baken =)

Annons:
HannaM
6/3/08, 5:10 PM
#63

#62 men dom har inte det som står på hemsidan=) Frågade efter kalkonskrov och han sa att det hade dom inte och hade aldrig haft, undrade vart jag hade fått reda på det…

Ceciliaolucifer
6/3/08, 6:41 PM
#64

#62 Läs mitt inlägg en gång till. Jag har inte sagt någonting om att jag tycker att dem är för dyra, bara det att dem inte har det sortimentet dem påstår och priserna är annorlunda.

Stotte
6/3/08, 8:44 PM
#65

#64 Saker och ting kan tolkas olika.

Robinsnel
6/30/08, 12:11 AM
#66

Putt

Maathilda
6/30/08, 12:53 AM
#67

#53 Jag är vegetarian(eller jag äter bara fisk) . Och jag ska köpa en illervalp om 1.5 vecka. Jag kommer att ge min iller rått kött och så. Fast än jag inte äter kött. Dom måste ju ha kött o så ;)

JessicaN
9/7/08, 10:44 PM
#69

Varför är tillagade ben farliga för illern, men inte annars? Vad händer med benen vid tillagning som blir farligt?

Annons:
Musiken
9/7/08, 10:51 PM
#70

Vid tillagningen blir de "hardare" och kan splittras och fa vassa kanter. Nar benet ar ratt ar det mjukare och det blir inte farliga flisor nar det bryts :)

sarae
9/7/08, 10:52 PM
#71

#69 när ben tillagas (hettas upp) Så splittras de väldigt lätt och kan då skada illern/hunden/katten etc. Testa att koka en kycklingvinge… tillslut kan du bryta den enkelt i småbitar med bara fingrarna. I naturen så äter rovdjur bytesdjur… de är råa. Det enda rovdjur som kan göra upp eld och tillaga sin mat är människan. Övriga djur vare sig behöver eller ska ha tillagas mat.

JessicaN
9/7/08, 10:55 PM
#72

#70 #71 Tack så mycket för svaren! :)

HannaM
9/29/08, 3:22 PM
Gustav-o-Linda
9/29/08, 7:26 PM
#75

Du skriver att man ska ge sin iller ben mjöl. Men tydligen är det en massa bly i ben mjöl, så man ska inte ge det..

Eller ?

Sarah
9/29/08, 7:56 PM
#76

Det är bly i ben oxå. Själv tror jag att mängden bly är samma men att andelen är högre i benmjöl pga vattenbortfall. De får dock mindre benmjöl än ben.

Annons:
Gustav-o-Linda
9/29/08, 10:29 PM
#77

Kan man ändå ge dom ben mjöl ? Kanske inte varje dag, men varannan kanske ?  Mina äter ju inte ben annars. Sen ger jag dom kött bara 1 gång per dag. Resten torrfoder…

werner
9/29/08, 11:01 PM
#78

Tack för information känner att jag måste plugga på igen blir så osäker :S

Saga85
10/27/08, 10:07 PM
#79

Intressant läsning, tack!

Även jag är vegetarian, men skulle mer än väl kunna tänka mig att satsa på BARF till framtida iller. Känns bättre, jag vill ju veta vad man stoppar i sina djur. Gör samma sak till mina vattensköldpaddor - där lagas det hemmagjord pudding (ett stycke hel rå fisk som hackas i bitar och mixas ihop med växter och gelatin = gröna fiskpinnar, hehe…). Ingen äckelmage här inte.

Bayliz
8/31/09, 1:27 AM
#81

jätte bra inläg måste jag säga, svarar mycket på sådant jag velat veta :)

men en fråga bara var får alla tag i sinna, vad ska jag säga "köttprodukter" hjärtan, hela mös m.m.?

ok hur viktigt är det att illern får rå kost när den går på vitalin iller foder? kan man ha kött som något man bara går lite extra någon/några gånger i veckan?

Jobin
8/31/09, 1:32 AM
#82

Kycklingvingar och inälvor brukar finnas i mataffärer. Vingar färska eller frysta. Ska du ge srått om komplement till torrfoder är det antagligen mest för att hålla tandstenen borta och då ger du nog helst kycklingvingar - de rensar bäst iom att illrarna äter det mesta av benen på en vinge. Någon gång/vecka borde räcka då.

Hela möss säljs ofta som ormmat i djuraffärer.

Bayliz
8/31/09, 1:35 AM
#83

#82 tack, ska titta efter det nästa gång jag handlar :)

Annons:
sarae
8/31/09, 1:41 AM
#84

# 83 finns aven tips i slutet pa guiden ;)

Cawolina
2/23/10, 6:31 AM
#85

Av ren nyfikenhet: Vilket är billigast torrfoder eller BARF? Jag själv vill helst Barfa när jag skaffar Iller. Vad som helst för att den ska må så bra som det bara går!

Aviendha
2/23/10, 8:49 AM
#86

#85 För mig skulle det vara torrfoder. Jag har inte det kontaktnätet för att få tag på billiga foderdlar för att få en billigare BARF. Du har ju redan sett saraes tråd "frysen full". Hon har många kontakter och har därför lyckats pressa sina priser en hel del, och i hennes fall så gissar jag att det är billigare att Barfa.

En iller äter ju mer av torrfoder än av Barf, just eftersom torrfoder passerar i princip rakt igenom.

Den enorma fördelen är ju hälsan, och om jag bara vore säker på att jag visste exakt vad jag gjorde (och hade illrar som ville äta kött) så skulle jag gå över på Barf, kostnaden spelar ingen roll där för min del :)

enbartmalin
2/23/10, 8:59 AM
#87

För mig är BARF billigare, men sen föder jag upp egna fodermöss också.

Dock hel barfar jag inte, jag har katt mat stående som kan ätas när det passar, dock serveras möss och diverse kött varje dag.

Hade jag skullat välja melan Barf och torrfoder hade barf säkerligen blivigt billigast för mig.

Hälsningar Malin

HenrikaL
12/13/10, 11:53 AM
#88

Hej! Har nån bra tips på hur man får illern att börja äta vingar/halsar? Min illertjej vägrar äta ben, fast kött annars smakar. I hur små bitar vågar man dela upp t.ex vingen utan risk att de sätter i halsen? Tacksam för svar :)

Upp till toppen
Annons: